img

Hoe kies ik de perfecte leverancier voor mijn webshop?

Beschrijving

Hoe vind je een leverancier voor jouw onderneming? Jij bent bezig met het opzetten van jouw onderneming. Je hebt al aardig wat onderzoek gedaan en je weet wat voor producten je wil verkopen. Goed bezig! Nu komt echter het volgende probleem om de hoek kijken…
 

Hoe vind je nou een betrouwbare leverancier die ook nog eens producten van een hoge kwaliteit kan leveren?

Het belang van een betrouwbare leverancier

Misschien zou je jouw onderneming het liefst in je eentje runnen. Maar dat gaat natuurlijk niet. Je blijft altijd afhankelijk van je leveranciers. Sterker nog, deze bepalen voor een groot gedeelte de winstgevendheid en het succes van jouw onderneming.
 
Zonder betrouwbare leveranciers zul je nooit een pijl kunnen trekken op:
       Wanneer jouw producten geleverd worden;
       Of de producten die je besteld van constante kwaliteit zijn;
       Hoeveel jij voor producten gaat betalen;
       En dus hoe winstgevend jouw onderneming de komende tijd zal zijn!

De perfecte leverancier

Hij bestaat. Laten we dat vooropstellen. Maar wat maakt nou de perfecte leverancier. De perfecte leverancier heeft in onze ogen een aantal vaste eigenschappen. Hij is namelijk:
 

Consistent

Een beetje een inkopper na de opsomming hierboven. Maar het engelse gezegde luidt niet voor niets Consistency is KEY! Een consistente leverancier zal niet snel van prijs, levertijden of servicevoorwaarden veranderen. Zo kun je op hem bouwen en weet je altijd waar je aan toe bent.
 

Meedenkend

De perfecte leverancier denkt proactief met je mee vooruit. Je weet niet alleen wat je van hem kunt verwachten. Hij schiet ook nog eens boven verwachtingen uit door met je mee te denken. Hij weet wanneer jouw voorraad bijna op is, stuurt je hier reminders voor en houdt je op de hoogte van relevante acties en aanbiedingen voor jouw onderneming. Ook denkt deze leverancier al met je mee over de toekomst. Want samengroeien = samen succes!
 

Hanteert aantrekkelijke marges

Je hebt hem gevonden. Het lijkt de perfecte leverancier voor jouw onderneming. Denkt lekker mee, vaste levertijden en je hoeft niet eens héél groot in te kopen om producten te ontvangen. Maar dan komt het. De marges zijn niet echt aantrekkelijk. Het beste is dan om hier meteen een streep door te zetten. Jammer, maar helaas. Je werkt al hard genoeg, dan kun je er maar beter wat aan over houden!
 

Hoe vind ik de perfecte leverancier

Je begrijpt ondertussen hoe belangrijk het is dat je een goede leverancier vindt. Maar je weet nog steeds niet hoe je deze het beste kunt vinden. In de volgende hoofdstukken beantwoorden we een daarom een aantal vragen die jou helpen bij het vinden van de perfecte leverancier.
 
  1. Hoe maak ik een juiste afbakening?
  2. Waar vind ik leveranciers?
  3. Ik heb leveranciers gevonden, wat nu?
  4. Tijd om te kiezen!

Hoe maak ik een juiste afbakening?

Met een juiste afbakening bedoelen we een set aan keuzes die je van tevoren al op moet stellen. Waarschijnlijk heb je wel al voor ogen of je mooie merkkleding of muziekinstrumenten met jouw onderneming gaat verkopen. Zo niet, raden we je aan om eerst marktonderzoek te doen voor je begint met je onderneming.
 
Zorg dat het voor jezelf duidelijk is:
       Wat je gaat verkopen
       Aan wie je gaat verkopen
       Hoe vaak je aan deze klanten kunt verkopen
       Wat klanten per product willen betalen
 
Door dit duidelijk voor jezelf op te schrijven kun je nu kijken hoe je concurrenten een antwoord op deze vraag geven. Als het goed is moet je nu unique selling points op kunnen stellen. Wat gaat ervoor zorgen dat klanten bij jou kopen? En niet bij de concurrenten. Denk hierbij eens aan: snelle levertijden, hoge kwaliteit producten en scherpe prijzen.
 
Wanneer dit helemaal duidelijk voor je is kun je betere keuzes maken wat betreft jouw leveranciers. Is deze leverancier in staat om ervoor te zorgen dat jij boven je concurrenten uittorent? Dan lijkt de juiste keuze al een stuk dichterbij.

Waar vind ik leveranciers

Een kort antwoord zou zijn: Google. Maar dat is natuurlijk veel te makkelijk. Zeker nadat je hierboven zoveel moeite hebt gedaan om je USP’s op te stellen. Maar Google is natuurlijk wel een goede plek om te beginnen. Probeer eens af te wisselen met verschillende zoektermen en ben zo specifiek mogelijk. Maak een lijst van mogelijke leveranciers die je vindt via google en bewaar deze.
 
Naast Google zijn er natuurlijk ook handige platforms waarop jij een geschikte leverancier kunt vinden. Hier op Leverancier Center vind je bijvoorbeeld gratis handige overzichten van leveranciers per sector, kun je de kwaliteit van producten vergelijken en neem je gemakkelijk contact op met leveranciers.
 
Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je liever op een andere manier op zoek gaat naar jouw perfecte leverancier. Vaak zijn er brancheorganisaties beschikbaar die je kunnen helpen met het vinden van de juiste leverancier. Daarnaast zou je ook op beurzen op zoek kunnen gaan naar een leverancier. 
 
Het beste is om een hele lijst met mogelijke leveranciers te maken. Hoe makkelijk je een leverancierslijst opstelt is afhankelijk van de branche waarin jij je begeeft. We raden je aan om een lijst van ongeveer 40 leveranciers op te stellen. Deze lijst zul je nog een stuk inkorten! Je wil uiteindelijk de leveranciers die perfect bij jouw onderneming aansluiten.
 
Tip: Laat jouw zoektocht niet door de grenzen van ons land beperken. Kijk ook eens naar leveranciers net over de grens!

Ik heb leveranciers gevonden, en nu?

Je hebt je lijst opgesteld. 40 leveranciers waarbij jij al mogelijk een goed gevoel hebt. Er gaan er gegarandeerd eentje tussen zitten!  Maar… hoe maak je nu onderscheidt tussen de goede en minder goede leveranciers?
 

Voorbereiding

 
Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom geven we je hier een overzicht van zaken waar je allemaal over nagedacht moet hebben voordat je het gesprek aangaat met de leverancier.
       Hoe veel producten ga ik afnemen?
       Wat is mijn maximale prijs per product?
       Wat is mijn minimale prijs per product?
       Wat is de winstmarge op mijn maximale en minimale prijs per product?
       Hoeveel voorraad kan ik opslaan? Of moet het product direct vanuit de leverancier bij mijn kopers worden geleverd?
       Waarom heb je voor dit product gekozen?
       Wat verwacht je dat de groei zal zijn voor het komende jaar?
 
Ook moet je vragen stellen aan de leverancier. Het is daarom altijd verstandig om je in te lezen op de website van de betreffende leverancier. Zo kom je bijvoorbeeld tot de volgende vragen:
       Wat zijn de service voorwaarden?
       Wat is het minimale bestelbedrag?
       Hoeveel producten kunnen ze maximaal leveren?
       Wat zijn de betalingsvoorwaarden?
       Wat is er mogelijk op gebied van levering? (Denk ook aan spoedorders)
       Hoeveel producten hebben jullie op voorraad?
 
Stel natuurlijk ook vragen die belangrijk zijn om de kwaliteit te bepalen van de producten in jouw branche!
 

Tijd om te kiezen!

Je bent nu goed voorbereid, je hebt je vragen klaar en je kunt beginnen met bellen. Natuurlijk is het lastig om zelf alle antwoorden mee te schrijven. Dus je zou achter je gestelde vragen ook een vinkje of kruisje kunnen zetten. Waarmee je voor jezelf aanduidt of je vraag naar wens is beantwoord. Vraag de leverancier na het gesprek nog een overzicht van wat je besproken hebt. Zo houd je uiteindelijk een beter overzicht.
 
Nadat je genoeg leveranciers hebt gesproken om een keuze te maken ga je nog eens kijken naar je vragen en de kruisjes of vinkjes. In het begin zul je al makkelijk een aantal leveranciers weg kunnen strepen. Voor de overige leveranciers raden we je aan om nog eens goed naar de ontvangen overzichten te kijken. Zorg dat je er uiteindelijk een stuk of 5 á 10 leveranciers overhoudt.
 
Tijd om een offerte en proefzending aan te vragen. Vergelijk de producten en prijzen goed met elkaar. Probeer je producten een aantal dagen uit en check goed of de producten voldoen aan de door jouw gestelde kwaliteitseisen. Als het goed is moet het nu lukken om een keuze te maken.
 
Nog een laatste tip: Zorg dat je altijd één of twee leveranciers achter de hand hebt. Mocht je hoofdleverancier dan ooit uitvallen of zonder voorraad komen te zitten, kun jij nog altijd leveren!

Waar begin je?

Zoals je hebt kunnen lezen is de zoektocht naar jouw perfecte leverancier nog niet zo 1,2,3 gepiept. Wil je er echt van overtuigd zijn dat je de perfecte leverancier vindt? Dan kun je maar beter een flinke lijst met mogelijke kandidaten opstellen.
 
Begin je zoektocht hier op Leverancier Center. Zo vind je op onze website een handig overzicht per branche. Je kunt hier snel de kwaliteit vergelijken. Daarbij maken we het ook nog eens makkelijk om contact op te nemen met potentiële leveranciers!
 
Vind jouw perfecte leverancier!