img

6 plaatsen om jouw producten online te verkopen. Wat is het beste voor jouw bedrijf?

Beschrijving

Wanneer jouw bedrijf afhankelijk is van het online verkopen van jouw product of dienst, zijn er nogal wat e-commerceplatforms om uit te kiezen. Ze zullen echter niet allemaal geschikt zijn voor jouw online bedrijf, daarom hebben we op een rijtje gezet wat er wordt aangeboden en wat goed bij jouw bedrijf past.
Dankzij het internet is het ontbreken van een fysieke winkel niet langer een barrière voor de overwinning van de detailhandel. Avontuurlijke retailers kunnen profiteren van verschillende online marktplaatsen om hun producten te verkopen.
Door de juiste markt voor jouw producten te bepalen en die met aanzienlijke kosten of verplichtingen te omzeilen, kunt je proberen jouw online winkel strategisch en succesvol te laten groeien. 
1. jouw eigen website
Verkopen via je eigen website zet alles op één plek
Webflow is een handig platform om een eigen webshop te maken. 
Voordelen: 
Wanneer je producten online verkoopt via jouw eigen e-commerce website, heb je volledige controle over het ontwerp en de lay-out van jouw site en belangrijke elementen zoals klantervaring en productcategorieën.
Je kunt gebruikers navigeren als je hen wilt aanmoedigen om meer te kopen, waardoor jouw online inkomsten toenemen.
Je moet creditcardverwerkingskosten betalen om betalingen te accepteren met de door je gekozen betalingsgateway, maar je hoeft geen transactie- of verkoperskosten te betalen zoals op marktplaatsen zoals eBay of Amazon, wat betekent dat jouw marges niet worden geraakt - dat betekent meer winst.
Hoewel het bouwen van de exacte website die je in gedachten hebt, mogelijk wat externe hulp van websiteontwikkelaars vereist, kunt je platforms zoals Webflow of Shopify gebruiken om het opzetten van jouw online winkel veel gemakkelijker te maken.
Nadelen: 
Het opzetten van een website zal waarschijnlijk leiden tot initiële kosten voor en/ of een maandelijks bedrag. Afhankelijk van jouw vereisten kunnen deze kosten tot een minimum worden beperkt, maar dit kan betekenen dat je niet alle functies kunt gebruiken om de meeste verkopen mogelijk te maken.
Als je een klein bedrijf bent of als jouw merk nog niet is gevestigd met een groot aantal volgers op sociale media of maandelijkse zoekopdrachten, heb je geen toegang tot hetzelfde aantal kopers dat je anders zou vinden op sites zoals eBay en Amazon. Jouw publiek zal gewoon niet op de hoogte zijn van jouw site. Dit betekent dat je moet werken aan het vergroten van jouw bereik door middel van digitale marketingstrategieën.
2. eBay
EBay kan je helpen direct toegang te krijgen tot een grote markt.
 
EBay, een grote speler in online Retail.
EBay draait al sinds 1995 en ze weten zeker wat ze doen. Ze hebben ook meer dan 24 miljoen gebruikers, wat een enorme markt is om aan te boren.
Voordelen:
 Dit is een van de grote jongens en de marktplaats van eBay is enorm. Je kunt gemakkelijk overal ter wereld verkopen en het open platformkarakter van de site betekent dat je vrijwel alles ook kunt verkopen. Dus zelfs als je je nog steeds een lokale, onervaren startup voelt, kun je onmiddellijk beginnen met een wereldwijd bereik.
Nadelen:
 eBay is super competitief. Het herbergt zoveel verschillende verkopers dat het moeilijk kan zijn om door de drukke markt te snijden en verkopen te maken. Het kost ook 10% van wat je maakt, wat, zoals je weet, een groot verschil kan maken voor je winst als je net begint. Klanten hoeven ook niet meteen te betalen, dus het biedaspect van eBay kan frustrerend zijn.
3. Amazon
Amazon is een van de grootste spelers
 
Amazon is begonnen in 1994 en is alomtegenwoordig geworden met alles wat met online winkelen te maken heeft. Ze verzenden meer dan 1.600.000 pakketten per dag!
Voordelen:
Hoewel je verkoopt via een platform van derden, geeft verkopen via een enorm merk zoals Amazon jouw product een stempel van goedkeuring en betrouwbaarheid dat moeilijk direct zelf te bereiken kan zijn. Voor de gebruiker zorgen de productvermeldingen ervoor dat het lijkt alsof alle goederen door Amazon worden verkocht. Het heeft niet de veilingopstelling van eBay, dus het is een meer traditionele winkelervaring.
Nadelen: 
Net als eBay neemt Amazon een deel van jouw winst en moet je maandelijkse aanbiedingskosten betalen als je in grote hoeveelheden verkoopt. Verkopen op Amazon kan ook behoorlijk technisch worden, met zware product specifieke vereisten die van de retailer worden vereist.
4. Leverancier Center
Leverancier Center is een verzamelplaats voor unieke, voornamelijk Nederlandse, leveranciers.
 
Leverancier Center is totaal iets anders als de ander genoemde platformen. Op leverancier Center verkoop je niet direct aan consumenten maar kom je in contact met webshopeigenaren. Als je een origineel product hebt kun je deze ook doorverkopen aan andere webshops. Hiermee krijg je een veel grote afzetmarkt. Daarnaast zal jij altijd zelf de goedkoopste blijven.
Voordelen: 
Leverancier Center is een geweldig platform voor startups die originele producten verkopen die aantrekkelijk zijn voor andere webshops met een nog groter bereik. Leverancier Center is een verzamelplek voor mensen die opzoek zijn naar originele leveranciers.
Nadelen:
 Je verkoopt niet direct jouw producten aan consumenten maar kunt wel mooie samenwerkingen aangaan.
 
5. Facebook
Facebook Marketplace benut het wereldwijde bereik van Facebook
Facebook, een enorm potentieel bereik van klanten
Relatief nieuw, maar de moeite waard om naar te kijken. Zoals gedacht heeft Facebook een van de grootste gemeenschappen ter wereld. Wereldwijd zijn er meer dan 2,20 miljard maandelijkse actieve Facebook-gebruikers. Een enorm potentieel bereik.
Voordelen: 
Dit platform is effectief voor startups die zich willen concentreren op de verkoop in hun lokale gemeenschap. Mensen kopen en verkopen al op Facebook door lid te worden van groepen en Facebook Marketplace heeft functionaliteit gecreëerd om dit vanaf één plek te kunnen doen.
Er worden geen kosten in rekening gebracht voor aanbiedingen en de standaardinstelling is dat leden van de lokale gemeenschap producten als eerste kunnen zien.
Nadelen: 
Facebook Marketplace biedt geen bescherming voor koper of verkoper en het laat ook het meeste werk aan jou over. Het is meer een locatie om te verkopen, in plaats van een platform dat je helpt om de fijnere details van een verkoop uit te zoeken.
6. Google Shopping
Google Shopping meelift op het succes van de zoekfunctie
 
Google Shopping meelift op het succes van de zoekfunctie
Dit is geen winkel als zodanig, maar meeliften op je eigen website. Jouw producten weergeven in de grootste zoekmachine ter wereld? Ja, graag.
Voordelen:
 Google Shopping Ads verschijnen wanneer gebruikers naar producten zoeken en ze kunnen een geweldige manier zijn om producten te promoten.
Ze hebben goede klikfrequenties, een sterke zichtbaarheid wanneer mensen zoeken met hun mobiel, hun advertenties zijn visueel en opvallend, ze worden automatisch bijgewerkt wanneer je wijzigingen aanbrengt en je hebt toegang tot gegevens om je te helpen analyseren hoe het gaat.
Nadelen: 
je hebt jouw eigen website nodig om dit te laten werken, maar het integreert met de meeste basiswebsitebouwers om dingen gemakkelijker te maken.
Je betaalt per klik. Dit betekent dat elke keer dat iemand op jouw Google Shopping-advertentie klikt, je een kleine vergoeding betaalt (alles vanaf € 0,50 en hoger). Dit is een aantrekkelijke prijs, maar garandeert natuurlijk geen verkoop.
Het kan behoorlijk arbeidsintensief zijn wanneer je in eerste instantie Google Shopping-campagnes maakt en je hebt een beetje kennis nodig om jouw verkooppotentieel te maximaliseren.
 
Wat ga je kiezen?
Het kan zijn dat een mix van een paar van deze opties het beste uitpakt, vooral als jouw focus ligt op het verkoopvolume in korte tijd. Afhankelijk van jouw lange termijndoelen, is het de moeite waard om elke optie in detail te bekijken.